Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Design-formgivning - Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

01 september 2011

Trädgårdsturistens utflykt 2011: Klippträdgården på ön, Stockholm

Blog Widget by LinkWithinI somras, i juli var vi på besök i Stockholms yttre skärgård hos landskapsarkitekt Torsten Wallin på hans fantastiska riktblommande ö. Vi gick i sakta mak genom böljande vågor, moln och sol och salta stänk tills vi nådde ön i Rödlöga skärgård och ön. Han beskriver trädgården på sommar-ön i sin bok "Vildros och kaprifol"(2005).

Torsten WallinDet här är en liten bakgrund:
Torsten flyttade hit till ön sommartid för drygt 25 år sen och började med att bygga upp en trädgård där det blivit naturliga "tomrum" efter bygget av sommarhuset (som han byggt själv), ett lågt vackert hus struket med järnvitriol som matchar stenen och "gömmer" huset bland klipporna. El finns inte indraget så arbetet handlade om ren och skär mankraft.

Eftersom Torsten är proffs, och arbetar som landskapsarkitekt i Stockholm, så kunde han inte låta bli att börja gräva i marken och planera för en trädgård bland klippskrevor och ljunghedar, en trädgård som kunde samsas med den vackra naturen där bl a låga enar dominerar, men också dungar av träjon (ormbunkar), alar och inslag av naturliga hällkar i graniten.

Midsommarstången står kvar, på en av öns dansvänliga granithällar. Naturen övergår omärkligt till mer bearbetad natur och trädgård ju närmare huset man kommer.
Till höger syns en björk formklippt till ett klot!

Vi fick en intressant och häpnadsväckande rundvandring och Torsten berättade hur han har lyft fram befintlig växtlighet (som ex. visst gräs) och lagt till andra som komplement. Trots det hårda arbetet att tämja naturen och ta fram det vackra, så verkar han ändå tycka att allt är väldigt stimulerande. Alltid nya projekt på gång. Som t ex att se pusslet av stenar som han höll på att lägga, för att skapa ännu en omärklig gång på ön, det var fantastiskt, och vackert.

Huset hukar bland al och lågt växande enar.

Fin utsikt genom dillen i "köksträdgården" mellan två granithällar. Bra segelväder, vissa båtar har spinnaker uppe.
Vår grupp var en mix av trädgårdsamatörer (eller som Elisabeth sa: "jag är landskapsarkitekt i min egen trädgård.." och det är ju helt sant), nyblivna hus- och trädgårdsägare, trädgårdsturister..och några som haft trädgård förr i tiden...

I en av de tre klippskrevorna har Torsten anlagt en köksträdgård.

...här står potatis i jord och tång, tillsammans med digitalis och rabarber och annat ätbart.

när man lägger blåstång över - då slipper man kupa potatisen, berättar T.

Stenarna är utlagda "för hand", och med den plattare sidan uppåt. Inkilat mellan stenarna i jord växer dill, anis-salvia, salvia, fackelblomster malört, rabarber, sallader etc.

bland potatisen står ett växtstöd för luktärterna som kommer senare...
En skön plats att sitta på, i köksträdgården. Notera vinplantan bakom, ger blå druvor med kärnor i.
Skuggträdgården

Den skuggiga fuktiga delen (och alkärret) av ön med storvuxna funkior i motljus.
Till vänster syns de stora exotiska ljusgröna skunkkallornas blad, intill växer svärdslilja och strandiris, på våren är marken täckt av vårsköna.

Backtimjangången: Från husets mittparti ser man ut över ravinen i väster där utsikten slutar i havets vågor och horisonten. Backtimjan, beskuren ljung (i kuddform) och olika sorters bergsnejlikor som blommat över.

Backtimjan som fogväxt - i boken Vildros och kaprifol står det att sorten heter Thymus serpyllum 'Coccineus' .
....och nedanför står en enkel solstol där jag kan föreställa mig att man sitter och ser solen gå ned i väster.

Örtagården: Vit fetknopp Sedum album 'Coral carpet', timjan framförallt gråtimjan (lite citrontimjan kanske). En säl har hamnat mitt i planteringen, en present från en vän, en konstnär.
Hällkar. När vattnet är lågt framträder tre tramspstenar, som man kan kliva på. Helt naturliga - inte ditlagda.
För att hålla vissa växter vid liv, under stark torka, använder Torsten de naturliga hällkarens vatten, och då handlar det inte om några droppslangar eller andra fyndiga lösningar för att spara krafterna och leda ut det på ön. Nej, vattnet hämtar han i vanliga vattenkannor som han sedan kånkar runt och bevattnar med på vanligt sätt... "det ger motion, och är gratis styrketräning" helt enkelt. Jorden? Tången lakas ur och kompletterar sedan den lilla jord som finns på plats. Sällan, men ibland händer det att en och annan jordsäck inhandlas från Rödlöga handel, medger han.

Det var en härlig upplevelse för oss trädgårds- och skönhetsentusiaster, både med havet omkring, segelbåtarna med sina färgstarka spinnakers och att se de imponerande grå-röda granithällarna mellan de olika "trädgårdsrummen". Här nedan är ÖRTAGÅREN

2008 fick Torsten i uppdrag att rita en så kallad "Mästerrabatt 2009" - ett heders-uppdrag som tillfaller en trädgårdsmästare eller landskapsarkitekt varje år. Torstens mästarrabatt är Örtagården, som ligger tätt intill huset och med utsikt från köket. Färgskalan går i grönt, lila, rosa, silver, vitt.

Allt är inte kargt och vackert utan i Örtagården växer stora bollar av buxbom blandat med växter i silver, lila-rosa och rosa. Buxbomen som står i kruka däremot, gräver Torsten ned med kruka och allt i komposten under vintern, med säckväv lindad runt klotet.

Rätt utrustade.
Bakom syns överblommad klematis på husets fasad.

Baktill, ett upprätt tuvrör, en släkting till den mer kända 'Karl Foerster' och mer tåligt. Till vänster framtill, malört.

Den skuggigare trädgårdsdelen är fylld med funkia och skunkkallor.
Trädgårdsturister är ett tåligt folk. Här rundar vi ett fång ormbunkar (träjon) mitt i regnet. Träjonen fanns på ön naturligt.

Huset , som man ser det uppifrån. Det ligger i skydd och "trycker". Här låg också det ursprungliga huset där diskplatsen hade utsikt över den västligaste ravinen.
Om man lägger örat mot klipphällen känner man värmen och kanske, kanske hör man vågorna...värt en test (Susanne)
Högst upp med utsikt över hällkaren.

En av många gångar och trappor, med marktäckare.

Lava på alarna, en och annan fingerborgsblomma som sätter färg på höjden.

Krolliljorna dyker också upp här och var. De vita är ovanligare än de rosa.

En perenn krasse slingrar sig upp.

Den halvskuggiga lunden: En öppen plats i skuggiga delen. Skönt en het och solig dag när man vill dra sig tillbaka. Till vänster växer ett helt fång rosenhallon.

Vit krollilja Lilium margagon 'Album', och här växer också krollilja (rosa) Lilium margagon 'Purpureum'.

Trevlig hemresa, i skeppare Leif från Rödlögas båt: en Albin 26:a.

Det är en unik plats och en fantastisk "klippträdgård" som Torsten Wallin, då och då visar upp för besöksgrupper som lyckas ta sig ut båtledes till denna ensliga ö i ytterskärgården.


Intresseanmälan i framtiden, klicka här! Kryssa Enskär. 

Utflykten arrangerades av:
Om du vill veta mer om mina utflykter och resor i Sverige (och England, Italien, Frankrike) så gå gärna in på min hemsida trädgårdsturisten.se HÄR, och skriv upp dig så får du mina nyhetsbrev.

1 kommentar:

Alen Trädgård sa...

Har sett denna trädgård i ett program på Tv och jag måste ju säga att det skulle vara fantastiskt att få se den irl någon gång:) Det ser verkligen ut som om ni hade det trevligt trots regn:) Ha det gott/Monne